Limonları çöpe atmayı unutturan yöntem ortaya çıktı
Limonu alırsın, dolaba koyarsın... İki gün sonra bir bakmışsın kabuk buruşmuş, içi kurumuş. Hele ki kesip bıraktıysan, geçmiş olsun. Ama birkaç basit ve doğal yöntemle limonları haftalarca, hatta aylarca taze tutmak mümkünmüş. Deneyenler şaşırmış, sonuçlara inanamamış. İşte limonun ömrünü uzatmanın yolları, üstelik hepsi evde kolayca uygulanıyor.
Zeytinyağı sürüldüğünde limon bozulmadı
İncecik bir zeytinyağı tabakası limonun kabuğuna sürülmüş. Yağ, adeta koruyucu bir kalkan gibi davranmış. Limonun içi kurumamış, dışı çürümemiş. Bu yöntemi denemek için limonları yıkayıp kurula, ardından kabuğunu hafifçe zeytinyağıyla ovala. Bu şekilde buzdolabında haftalarca kalabiliyor.
Su dolu kavanoz yöntemiyle limonlar bayatlamadı
Limonları su dolu cam kavanoza koyup buzdolabına kaldıranlar, günler sonra bile limonun taptaze kaldığını görmüş. Suyun içinde olması hava ile temasını kesiyor, böylece kabuğu buruşmuyor, içi kurumuyor. Özellikle kesilmiş limonlar için birebir.
Sirkeyle silinen limonlarda küf oluşmadı
Elma sirkesi kullanılarak yapılan bu yöntem, limonun yüzeyindeki bakteri ve küf sporlarını öldürüyormuş. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı sirke ekle, limonları bu karışımla sil, sonra kurutup dolaba yerleştir. Aylar sonra bile bozulmamış limon örnekleri paylaşılmış.
Talaş içine gömülen limonlar ilk günkü gibi kalmış
Biraz geleneksel ama çok etkili. Limonları talaşın içine gömenler nemden uzak tuttukları için limonları çürümemiş. Talaş yoksa kuru kum da olur. Bu yöntem özellikle sürekli limon alan ama hemen tüketmeyenler için ideal.
Deneyip memnun kalan çok kişi var
Ev hanımları, gurmeler, hatta kışlık limon hazırlığı yapanlar bu yöntemleri denemiş. Zeytinyağlı limonla yapılan limonatayı bir ay sonra bile ilk günkü gibi bulan olmuş. Kavanoz yöntemiyle yazın bile kesilmiş limonun kurumadığı görülmüş.
Mutfağında limona yer açan herkes bu ipuçlarını not etmeli. Hem tasarruf hem hijyen hem de lezzet için birebir.