Soruyu Kalkınma Bakanlığı yanıtladı, hem de çok net. Ama ne hikmetse iktidarıyla muhalefetiyle Samsun siyaseti ve iş alemi bunu görmezden geldi. Görmediler demiyorum, görmemeleri mümkün değil, gazeteler yazdı, televizyonlar söyledi, herkesin duyup da bizimkilerin duymaması ya da herkesin görüp de sadece Samsun siyasetinin ve iş dünyasının görmemesi söz konusu değil. Onun için görmediler demiyorum, görmezden geldiler diyorum.

İktidarın görmezden gelmesi normal, yıllarca söylediklerinin tam tersi rakamları görüp de diyeceklerdi? On yıldır gerçek diye sunmaya çalıştıkları pembe tablonun üstüne bir kutu siyah boya dökülmüştü; görüp de ne yapacaklardı? Yıllardır meydanlarda, ekranlarda bıkmadan usanmadan verdikleri birtakım afaki rakamlar devletin gerçek rakamlarıyla yalanlanmış, kurdukları maket kent yerle bir olmuştu, gerçekleri duyup da ne diyeceklerdi. En iyisi görmezden gelmek, en iyisi duyup da duymamışlığa vurmaktı. Öyle de yaptılar.

İktidar kanadını anlamak mümkün de muhalefete ne demeli? İktidarı hem de kendi rakamlarıyla can evinden vurmak ve on yıllık masala son vermek gibi bir fırsatı yakalayıp da sessiz kalmayı nasıl açıklamalı? Bilgisizlikle mi, ilgisizlikle mi yoksa -biraz ağır olacak ama- yüreksizlikle mi? İktidarın yerel temsilcileriyle ilişkileri bozmamak gibi bir endişeden beslenen bir yüreksizliktir kastettiğim. Yoksa başka bir şey değildir.

Kalkınma Bakanlığı AK Parti ye bağlıdır, başında AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz vardır. Bu bakanlık birkaç gün önce Bölgelerin ve İllerin Gelişmişlik Sıralaması Araştırması(SEGE 2011)i yayınladı.

Samsunun bu sıralamadaki yeri iktidar milletvekillerinin, sözcülerinin ve yerel yöneticilerinin on yıllık söylemini yalanlıyor. Samsun şöyle patladı böyle çatladı, sağdan kanatlandı soldan kanatlandı, ha havalandı ha havalanacak söylemlerinin bir büyük yanılma ve yanıltma olduğunu hem de devletin resmi rakamlarıyla ortaya koyuyor.

AK Parti yöneticilerinin ısrarla çağ atladı dedikleri ve bazılarının da ilk on beş il arasına soktuğu ve hedef olarak da ilk onu işaret ettiği Samsun, iller sıralamasında ne yazık ki ancak ve ancak otuz üçüncü olabilmiş. Bu sıra Samsunun AK Parti iktidarından önceki yerinden bir sıra daha geri.

Bizim bu sütunda birçok kere dile getirdiğimiz gerçeği bir kez de devletin resmi belgeleri teyit etmiş: Samsun bu son on yılda iddia edildiği gibi ilerlememiş gerilemiş. Bu gerçek karşısında bugüne kadar tam tersini söyleyenlerin bir küçük özür borcu olsa gerek. Ama bundan da öte artık Samsun yerel muhalefetinin Ankaradan aşırma sözlerle masa başı ve afaki muhalefeti bırakarak bu kentin somut sorunlarına eğilmesi, gerçekleri eğmeden bükmeden ve çekinmeden halkla paylaşması ve elbette bir de kent vizyonu çizmeleri de gerekmektedir.

Rakamların olduğu yerde faraziyelere yer yoktur. Umarım siyasetçiler ve yerel yöneticiler artık gerçekleri kabul ve ona göre yeni bir politika belirleme noktasına gelirler. Aksi halde ilerleyen dönemlerde bu kent iller sıralamasında çok daha gerilere düşer ki, bu hepimiz için ama özellikle de evlatlarımız için çok acı olur.