17 Mayıs’ta Hangi Saatte Dışarı Çıkmalı? İşte Saatlik Samsun Hava Raporu!
17 Mayıs’ta Hangi Saatte Dışarı Çıkmalı? İşte Saatlik Samsun Hava Raporu!
İçeriği Görüntüle

Sosyal anksiyete veya sosyal fobi başkalarıyla ortak bir ortama girdiğimiz anda kendimizi kaygılı hissetmemiz durumudur. Bu kaygı diğer insanların eleştirilerine maruz kalma korkusu yaşadığımız için gerçekleşir. Aynı zamanda insanların olumsuz değerlendirmesinden korkan kişilerde de sosyal anksiyete var diyebiliriz. Sosyal anksiyete belirlileri aslında oldukça toplumumuzda yaygın. Fakat birçok insan sosyal fobisinin olduğunun farkında dahi değil. İşte bu özellikler sizde de varsa o hâlde sosyal fobiniz olabilir...

Sosyal Anksiyete Belirtileri

Eğer sizlerde insanlarla konuşmaktan kaçınıyorsanız, topluluk önünde konuşma yapmaktan çekiniyorsanız, başkalarının yanında yemek yerken geriliyor ve tanımadık insanlarla iletişim kuramıyorsanız o hâlde sosyal fobiniz olabilir. Sosyal fobisi olan insanlar genellikle çevrelerindeki insanların kendilerini eleştirmelerinden veya beğenilmemekten korkarlar. Ayrıca başka insanlar ne der, kendimizi rezil edeceğiz veya benimle dalga geçecekler gibi düşüncelere sahip olabilirler. Yine sosyal anksiyete yaşayan kişilerde kalp çarpıntısının arttığını gözlemlemek de mümkündür. Aynı zamanda terleme veya titreme yaşayabilir, yüzünüz kızarabilir veya mideniz bu durumda bulanabilir. İşte tüm bu durumlar sosyal fobinizin olduğunun önemli göstergelerindendir. Peki sosyal anksiyetenin üstesinden nasıl gelebiliriz?

Sosyal Anksiyetenin Üstesinden Nasıl Gelinir?

Bu yaşanan kaygı durumundan kendimizi bu duruma hafif bir şekilde maruz bırakarak üstesinden gelebiliyoruz. Kademeli maruz kalma ( Exposure Therapy) adı verilen yöntemle kendimizi isteyerek bu gibi durumların içerisine sokuyoruz. Fakat bunu yaparken dikkat etmemiz gereken birden aniden değil kendimizi yavaş yavaş ve alıştırarak maruz bırakmamızdır. Ayrıca sosyal kaygı yaşayan kişilerin Bilişsel Davranışçı Terapi alarak da bu kaygılarını yenebilmeleri mümkün olabilir. Bazı durumlarda ilaç desteği de etkili olabilir. Yine aynı şekilde online terapi yöntemleri de günümüzde oldukça gelişmiştir bunlara katılabilirsiniz.