27-28 Kasım tarihinde AK Parti Dış ilişkiler Başkanlığı Toplantısı, Diyarbakır ‘da gerçekleştirildi. Ben de Samsun İl Başkanlığı adına katılımcı sıfatıyla oradaydım. İki gün boyunca çok değerli katılımcılar ile oldukça faydalı bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya katılanlar arasında Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım Bakanımız Mehdi Eker, Gazeteci –Yazar Orhan Miroğlu ve AK Parti’nin Brüksel temsilciliğinden isimler vardı .
İki gün boyunca AK Parti ‘nin Dış politikası ile ilgili pek çok şey söylendi. Ama bence en önemli konuşmalar, bölgesel siyaset ve çözüm süreci ile ilgili olanlardı. Tarım Bakanımız Sn. M. Mehdi EKER aynı zamanda Diyarbakırlı biri olarak bölge meselelerine çok isabetli atıflarda bulunarak salonu tüm dikkatiyle kendine kilitledi. Konuşmasının en önemli püf noktaları bence “Diyarbakır’ın Bosna’nın ,Basra’nın ,Musul’un ,İstanbul’un kardeşi olduğu ; en zayıf akrabalık bağının kan bağı ,en güçlü akrabalık bağının ise zihniyet birlikteliği olduğu “ noktaları idi.
Gazeteci Yazar Orhan Miroğlu’nun konuşmaları ise hepimizin yüreğine dokundu. Sn .Miroğlu’nun konuşması ,boğazına düğümlenen hıçkırıklar ile ve katılımcılarının candan alkışları ile sık sık kesintiye uğradı. Sn. Miroğlu’nun konuşmalarına değinmeden geçemeyeceğim. Sn. Miroğlu ağlamamak için durarak yaptığı konuşmasında şöyle diyordu “ Diyarbakır benim için özel bir şehirdir ancak 6-7 Ekim olayları, bu kente ilişkin hafızamızı altüst etti. İlk defa bu şehre gelirken dizlerim beni taşımadı… Her şeyi anlıyorum ama 6-7 Ekim olayları esnasında katliamlar gerçekleştirilirken, pencereden bakan insanların zılgıt çekmiş olmasını anlayamıyorum… Bu durum bana zulmedenin mikrobunun alındığını gösteriyor. Zulmedenin mikrobunu kapan, kim olursa olsun, ister Yahudi, ister Filistinli özgürlüğü hak edemez …” Bu sözler beni sersem etti. Zulmedenin mikrobunu kapmak !!!
Ne kadar da yerinde bir değerlendirmeydi. Haklı davaların amaca ulaşmasını engelleyen en önemli şey, haklılığın yani masumiyetin kaybedilmesidir. Bir kere yamyamlığın mikrobu bulaşmış ise bir daha iflah olamıyorsunuz.
27 Kasım tarihi, PKK terör örgütünün kuruluş yıldönümüymüş. Bu anlamda da bu toplantının yapılış yeri manidar. Toplantının verimli neticelerinin olacağını düşünüyorum. Hiçbir sorun olmadan, birçok büyük şehrin kardeşi Diyarbakır ‘da , kardeşçe verimli bir toplantı gerçekleştirdik.
Emeği geçen herkese, teşekkür ediyorum…