Dün akşam Yalı Kafe Atakum ‘da ,Atakum Belediyesi’nin düzenlediği hem şiir hem de türkünün birazcık tiyatral kıvama getirilerek, sunuma hazır hale getirildiği oldukça güzel bir program izledik. Program sayesinde kulaklarımızın da yüreklerimizin de pası silindi biraz.
Birçok şehirden , sanatçı ,şair katılımcı vardı. Şiirlerini hikayeleri ile birlikte saz eşliğinde sundular seyirciye. Diyarbakır ,Urfa ,Tokat , Selanik ve Kerkük ,Azerbaycan vb. şiirleri okundu türküleri söylendi. Tabi ben, bu tip programların vazgeçilmezi olacak biçimde, bütün protokole kepaze oldum. Tutamadım kendimi zırıl zırıl ağladım ? Selanik türküleri, Diyarbakır türküleri, üstüne bir de Kerkük bir de Azerbaycan deyince ,dayanamam hiç …
Geçen hafta Diyarbakır‘da idim. Bunu bir önceki yazım da anlatmıştım. Bu hafta ise Diyarbakır‘dan, Urfa’dan katılımcılar Samsun‘da idi. Bu iki haftalık programlar ve gözlemlerim; çözüm sürecine, kardeşliğe, barışa dair umutlarımı pekiştirdi. İnanıyorum ki bu ülkenin insanları, terör meselesinin de üstesinden gelecek.
Aslında program içerikleri farklı olsa benim iki haftalık gözlemlerimden edindiğim ortak mesaj; hiç kimse kardeş kavgası, Kürt, Türk ayrımı vs. istemiyor. Sn. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu‘nun bir dönem sık sık dile getirdiği bir söz vardı; Halep ve Urfa tarihte hiçbir dönemde bu kadar birbirine uzak olmadı. Ben de şimdi diyorum ki Samsun ve Urfa ve Diyarbakır hiç bu kadar hasretle kavganın bitmesini ortak bir duyguyla dile getirmedi!..
Emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekir.
Tabi şehrin sakinlerinin de böyle duygu ve anlam yüklü programlara ne kadar hasret kaldığını birlikte görmüş olduk. Marka ve modern şehirler için semboller ile donatılmak, park bahçe yapmak, yeterli olmuyor. Halkın da bu sürece katılımı ve bilhassa da ortak duygular etrafında birlikte ağlayıp birlikte güldüğü etkinlikler de yapmak gerekiyor. Düşünsenize koskoca Roma İmp.’nu bile ayakta tutan etkinliklerden biri de arenalardaki tiyatro gösterileri ve bilhassa da Gladyatör dövüşleri idi. Aksi halde terör belası, ekonomik sıkıntılar vs. de biter de avarelikten başka kardeş kavgaları peydahlanır, Allah muhafaza !!!,