G 20 ülkelerinin temsilcilerinin katıldığı en son toplantı Avustralya ‘da gerçekleştirildi.
Aralık 2014 tarihi itibariyle Türkiye grubun 2015 dönemi için dönem başkanlığını yürütecek. Ayrıca Türkiye 2014-2016 yıllarında G-20’nin Troika adı verilen önceki, şimdiki ve bir sonraki dönem başkanlıklarının yer aldığı grupta da bulunuyor.
Avustralya‘daki toplantıda konuşan Sn. Başbakan Davutoğlu, “ grubun çalışmalarına tüm ülkelerin katılmasını arzu ettiğini “dile getirdi. Sn. Davutoğlu’nun Avusturalya’daki konuşması, Türkiye’nin dönem başkanlığı süresince ele alacağı önceliklerini ortaya koymuştur. Genel seçimlerden sonra Türkiye, G20 zirvesine ev sahipliği yapacak. Yeni başbakan, hükümet ve ekonomi bakanlarının önünde bir takvim olacak. Kısa sürede birçok ülkenin liderleriyle görüşmeler yapılacak.
Her ortam da ahlak siyaseti geliştirmek gerektiğine değinen Sn. Başbakan ‘ın bu açıklamaları, umut vericidir. Zira Yeni Türkiye söylemi ve yeni Başbakanımız ile birlikte bu çapta bir örgütün dönem başkanlığına Türkiye’nin getirilmesi; hem ülkemiz hem de uzun süredir istikrarsızlıklar ile boğuşan yakın coğrafya için faydalı olacaktır.
Peki G 20 nedir ?
20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu ndan oluşan bir uluslararası örgüt G 20.
1997 yılındaki, Asya finansal krizinin ardından kurulan ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yer aldığı G 20 ‘de , G 7 ‘yi de oluşturan ABD ,Japonya ,Almanya ,İngiltere ,Fransa ,İtalya ve Kanada ‘nın yanı sıra ,Türkiye ,Arjantin ,Avustralya ,Brezilya ,Çin ,Endonezya ,Hindistan , Rusya ,Meksika ,Güney Kore ,Suudi Arabistan ,Güney Afrika ve bir kurum olarak Avrupa Birliği komisyon sıfatıyla üye olarak bulunmaktadır.
G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85 ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80 ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor.
G20 toplantılarında, uluslararası finansal istikrarın artırılmasına ilişkin görüşme ve çalışmalar yapılıyor.
G 20 ‘yi ve Türkiye’ nin dönem başkanlığını önemine binaen yoğun ülke gündemi arasında kaynamasın diye tekraren bu köşeden kısaca hatırlatayım dedim.
Selamlarımla…