Çalışma yaşamında en büyük düş kırıklığını yaşayan, beklentileri karşılanmayan bir grup da ‘’Emeklilikte Yaşa Takılanlar’’ oldu.
Çalışma süresi ile prim ödeme gün sayıları dolduğu halde, sırf yaşlarından ötürü emekli olamayan 5 milyon kişi, yıllardır mağduriyet yaşıyor.
Kamuoyunda ‘’Emeklilikte Yaşa Takılanlar’’ olarak bilinen bu kitleye çeşitli sözler verilmesine, vaatlerde bulunmasına karşın hiçbiri yerine getirilmedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde yaptıkları girişimlerden de olumlu sonuç alamayan 5 milyon kişi, umudunu yapılacak yeni bir düzenlemeye bağladı.
Peki bu 5 milyon kişi, çalışma süresi ile prim ödeme gün sayılarını doldurmalarına karşın, neden emekli olamıyor?
1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Yasası çıkarılırken, bu yasaya eklenen ve işsizlik sigortası ile hiçbir bağlantısı bulunmayan maddelerle sigortalıların çalışma ve emeklilik hakkı radikal bir şekilde değiştirildi.
Yasa ile emeklilik için istenen süre ve gün koşullarına kadınlar için 58, erkekler için de 60 yaş şartı getirildi.
Eklenen bu yaş şartının kademeli olarak 1976 yılına kadar geriye dönük uygulanması kararlaştırıldı.
Böylelilikle emeklilik de 2 yıldan 15 yıla kadar ötelenmiş oldu.
Başka bir ifade ile 5 milyon yurttaşın emeklilik hakkı, bir gecede ellerinden haksız bir şekilde alınmış oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de bu değişikliğe ‘’Maç oynanırken kural değiştirilmiş. Bu olmaz. Mağduriyet var’’ diyerek karşı çıkmış, mağduriyeti kabullenmişti.
‘’Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu’’nun verilerine göre, 8 Eylül 1976-8 Eylül 1999 arasında sigortalı olan kadınların tamamı emeklilikte yaş engeline takıldı.
4447 sayılı yasa ile emeklilik hakları ellerinden alınan, hayal kırıklığı yaşayan insanlar, haklarının geri verilmesi için, bıkmaksızın mücadelesini sürdürüyor.
Bu insanlar çalışmaya başladıklarında yaş koşulu yoktu. 4447 sayılı yasa ile bir anda getirilen değişiklikle emeklilik planları değişti, mağdur oldu.
Çocuklarınızın, ailenizin adına geleceğe ilişkin planlar yapıp, bunları düşünürken, bir gecede emeklilik hakkınız elinizden alınsa ne yapardınız?
Bu haksızlığın, mağduriyetin giderilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir hazırlık yaptı. Ancak bu hazırlık Maliye Bakanlığı’nın engeline takıldı.
Maliye Bakanlığı her zaman olduğu gibi bu hazırlığa da ‘’kamu maliyesi bu yükü kaldıramaz’’ gerekçesiyle karşı çıkınca, 5 milyon yurttaşın umudu bir kez daha suya düştü.
Görüldüğü gibi emeklilikte yaşa takılanların talebinin karşılanabilmesi için Maliye engelinin aşılması gerekiyor.
Ancak, bu yıl genel seçimin yapılacağı dikkate alınırsa, bakarsınız hükümet bu kitleye iyilik yapar, emeklilik hakları için bir düzenlemeyi hayata geçirebilir.
Aslında bu insanlar yeni bir hak değil, ellerinden alınan hakkı istiyor.
Kuşkusuz bu yıl da ‘’Emeklilikte Yaşa Takılanlar’’ın yakınmaları, sesleri gündemde yer almaya devam edecek.