Oldum olası, ülkenin, ekonominin, çalışma yaşamının adeta bir kangrenidir kaçak yabancı işçilik.
Çok düşük ücretle kayıt dışı çalıştırılmalarından ötürü, ekonomiye verdiği zararın yanında milyonlarca işsizin iş bulabilmesini de engellemektedir kaçak yabancı işçiler.
Suriye’den gelen yaklaşık 2 milyon kişi ile birlikte her yerde, her alanda, özellikle merdiven altı üretimde kendini gösteren kaçak işçiler neredeyse ülkeyi kuşatmış durumda.
Milyonlarca üniversite mezunu genç yanıla yakıla iş ararken, yabancı kaçak işçilerin günlük 30-40 lira gibi son derece düşük ücretle denetimden uzak, sigortasız çalışması ciddi boyutlara ulaştı.
Özellikle ev hizmetlerinde çocuk ve yaşlı bakımı için komşu ülkelerden çok sayıda yabancı kadın Türkiye’ye geldi.
Bu kadınlardan bir bölümü yasal olarak çalışırken, çoğunluğu da kaçak olarak istihdam ediliyor.
Son 2 yılda Suriyeli göçmenlerin gelmesi ile birlikte Türkiye adeta ‘’Kaçak İşçi Cenneti’’ oldu.
İlk olarak sınır illerinde çalıştırılan Suriyeli işçiler, son aylarda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük iller başta olmak üzere ülkenin her yanında boy göstermeye başladı.
Suriyeli işçiler arasında yasal izin alarak çalışanların sayısı son derece düşük.
Yani yüz binlerce Suriyeli işçi kaçak olarak, ülkenin her yerinde karın tokluğuna istihdam ediliyor.
Düşük ücretle, kayıt dışı istihdam edilen Suriyeli işçilerden dolayı kayıtlı çalışan binlerce Türk işçisi işini, aşını yitiriyor.
İşini yitiren Türk işçiler mahallesinde, sokağında, kentinde Suriyelileri istemiyor, kavgalara varan gerginlik yaşanıyor.
6 milyonu aşkın işsizi olan Türkiye’de kaçak yabancı işçiliğin bu denli artması, yaygınlaşması bir yerlerde eksiklik, ihmal olduğunu ortaya koyuyor.
Ya yasalar yeteri kadar uygulanmıyor, ya da cezalar caydırıcı değil.
Yabancı kaçak işçiliğin, özellikle de Suriyeli işçilerin giderek artmasına yönelik bir düzenlemenin gündemde olduğu açıklanmasına karşın, seçimden ötürü bu çalışma şimdilik rafa kaldırıldı.
Aslında kaçak yabancı işçi çalıştıranlara idari para cezası uygulanmasına yönelik bir düzenleme çalışma mevzuatında mevcut.
Buna göre, kaçak yabancı işçi çalıştıran işverene çalıştırdığı her işçi başına 8 bin 381 lira idari para cezası kesiliyor, kaçak çalıştığı saptanan işçi de sınır dışı ediliyor.
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2014 yılında kaçak yabancı işçi çalıştırdığı saptanan 1518 işverene toplam 24 milyon lira para cezası kesildi.
Yine geçen yıl kaçak çalışan 3156 yabancıya da kişi başı 835 lira olmak üzere toplam 5 milyon lira para cezası kesildi ve sınır dışına çıkarıldı.
Oysa, Suriyelilerin akın akın ülkemize gelmesi ile birlikte çığ gibi büyüyen kaçak yabancı işçiler adına kesilen bu para cezaları çok düşük.
Yukarıda da vurguladığım gibi, ya denetimler gereği gibi yapılamıyor, ya da uygulanan para cezaları işvenler üzerinde caydırıcı olamıyor.
Ülkemizde milyonlarca insan iş beklerken, Türkiye’nin ‘’Kaçak İşçi Cenneti’ne dönüşmesi, buna göz yumulması hem kendi işsizimize, hem de ekonomiye yapılan en büyük kötülük ve haksızlıktır.
İşverenlerin yabancı kaçak işçi çalıştırma iştahının kesilmesi, önlenmesi için çok ama çok katı kurallara, ağır yaptırımlara gereksinim var.
Bazı işverenler, kaçak yabancı işçi çalıştırırken kendi işsizine ne denli zarar verdiğini de sorgulamalı.