n

n
n Samsun Basketbol Kulübü ile Canik Belediyespor arasında çarşamba günü oynanan Samsun derbisinin teknik analizini sizler için yaptım. Seyircinin beklenen ilgiyi göstermediği karşılaşmaya konuk ekip Canik Belediyespor, Doneeka, Lorena, Didem Melike ve Cheyrl Ford ev sahibi Samsun Basketbol ise Burcu, Selvin, Rana Meriç ve Cansu beşi ile başladı. Müsabakanın sonucunu mevcut takım kadrolarına baktığımızda, Canik Belediyespor un açık ara kazanacağı şeklinde maçtan önce de belirtmiştim. Konuk ekibin 1. ve 2. periyotta ısrarla ve gereksiz yere çok pas yapma isteği ile Doneeka haricinde hiçbir oyuncunun çembere bakıp şut atma girişiminde bulunmaması, yabancı oyuncusu bile olmayan SBK için acaba bir sürpriz yapar mı? düşüncesini aklıma getirdi.
n
n
n
n Canik in 1. devrede rakibi SBK ya karşı en büyük silahı olan Cheyrl Ford ile topu erken pota altında buluşturdukları pozisyonlarda rahatlıkla sayı bulabildiğini gördük. Ancak topu boyalı alana indirmekte geç kalıp gereksiz ve laubali şekilde top çevirip Harlem vari oynamaya kalktıkları süre içerisinde, SBK Selvin, Rana ve Burcu ile kaptıkları toplar ile hızlı hücumlarda çembere gidip sayı bulmayı bildi. SBK, maçtan bu sayede zaman zaman fark açılsa da kopmamayı başardı. Devre konuk ekip Canik Belediyespor un 44- 32 galibiyetiyle tamamlandı. İlk devrenin en önemli ayrıntısı olarak; konuk ekip Canik Belediyespor da yeni transfer edilen Bojana nın, Ford un faul probleminden dolayı oyuna girdiği sürede hiçbir varlık gösterememesi, oyun kurucu Lorena nın 20 dakika boyunca çembere bir defa bile şut kullanmaması, SBK da da Rana ,Selvin ile Meriç Banu Yenal ın istekli ve arzulu oyunu gösterilebilir.
n
n
n
n Devrede soyunma odasında Canik Belediyesporlu oyuncular; teknik ekip tarafından; yaptıkları gereksiz paslar, top kayıpları, şut kullanmadaki çekingenlikleri ve kaçırdıkları faul atışları hakkında iyice uyarılmış olacak ki, 3. periyotta bambaşka bir Canik vardı sahada. 25 dakika boyunca çembere bir tane şut kullanmayan Lorena bile peş peşe attığı 3 sayılık basketle oyun kurma özelliği yanında iyi bir şutör olduğunu da gösterdi. Rakip sahada yapmış oldukları göstermelik ve zaman zaman etkili olan 2-2-1 baskı ile rakibin direncini kıran ve top kayıplarına zorlayan konuk ekip; bu periyotta uzun oyuncuları Ford un 4 faul alması ile bocalasa da tecrübeli kaptanı Didem ile peş peşe bulduğu sayılara, dışarıdan da Doneeka destek olunca farkın kapanmasına izin vermedi. Canik bir ara maçta farkı 30 sayıya kadar da çıkardı. Canik, Ford un faul problemine girmesi ile oyuna giren Bojana, Didem ve Melike ile ribaundlarda SBK ya üstünlük kurunca; pota altından peşpeşe sayılar bulup son periyoda 25 sayı farkla 76-51 önde girdi.
n
n
n
n 4. periyotta ise salondaki hemen hemen herkesin bitse de gitsek dediği bir durumla karşılaştık. Her iki takım da top kayıplarında birbirleri ile yarışınca buldukları hızlı hücumlarla ve pota altı sayılarla skor üretmeye çalıştı. Her iki takımımızın da 26 şar sayı ürettiği 4. periyotta Didem, Bojana ve Doneeka Canik adına, Rana, Doğa, Meriç ve Selvin SBK adına göze çarpan etkili isimler oldu. Maçta toplamda 8 oyuncusuna süre veren konuk ekip Canik Belediyespor karşısında, ev sahibi SBK, 7 Türk oyuncusu ile mücadele etti. Karşılaşmada Canik Belediyespor ribaundlarda 42/19, asistlerde 31/24, 3sayılık atışlarda 6/3, 2 sayılık atışlarda ise 36/27 rakibine üstünlük kurdu. Basketbolseverler tarafından sonucu önceden belli sıradan bir lig müsabakasından ileriye geçmeyen karşılaşmayı Canik, 102-77 skorla 25 sayı farkla kazanıp galibiyet sayısını 7 ye çıkarmayı bildi. Bu sonuçla 3 galibiyet ile 13. sırada kalan Samsun Basketbol Kulübü, ligin dibine iyiden iyiye demir atmış oldu.
n
n
n
n GÖNÜL İSTERDİ Kİ;
n
n SBK yabancı oyuncuları ile sahada olsun , kıran kırana mücadele olsun . Maçı izleyenler de basketbol ziyafeti çeksin. Maalesef olmadı. Geçmiş yıllarda başarıdan başarıya koşan Samsun Basketbol Kulübü, belirli bir plan proje ile yapılandırılıp, kurumsallaşamayınca kimsenin tasvip etmediği şu anki duruma geldi. Maçın son 2 dakikasında takım yöneticisinin şeref tribününden aşağı antrenörün yanına inerek değişik bir üslup ve tarz ile oyunculardan bazılarını oyuna sokmasını istemesi de tespit ettiğimiz eksikliklerin ispatı olarak bu müsabakada gözlerden kaçmadı. Unutulmamalı ki yönetimin göreve getirdiği teknik ekibe güvenmesi ve her konuda desteklemesi gerekiyor. Bu güven sayesinde başarı, daha da çok artar, aksi takdirde kimin oynayıp oynamayacağına yönetici karar verecekse antrenmanı onun yaptırması maça da onun çıkıp taktik vermesi gerekir.
n
n
n
n Canik Belediyespor da ise takımdan ayrılan oyuncuların yeri dolmuş gözükmediği gibi; Maria nın yetersizliği Bojana nın form ve uyum sağlamaması, Didem dışındaki yerli oyuncuların isteksiz ve etkisiz kalması, Lorena nın oyun kurucu için idael seçim olduğu ancak Cherly Ford un faul problemi yaşadığında sıkıntı yaşandığı gözden kaçmıyor. Buna rağmen küme düşme korkuları artık kalmadı. Canikli yöneticilerin bundan sonraki dönemde bu maçı baz alıp fazla hayal kurmamaları gerekir. Bundan sonra ellerindeki bu kadro ile kazanabilecekleri birkaç maç olduğunu ve amaçlarının bu maçlarda alınacak galibiyetlerle ligdeki ilk sezonlarında puan cetvelinde çıkabildikleri en üst sırada ligi tamamlamak olduğunu iyi bilmeleri gerekiyor. Bunun için de yapacakları tek şey teknik kadro ve oyunculara güvenip onlara sonuna kadar destek olmak.
n
n
n
n İyi bilinmeli ki sene başındaki kurulmuş olan Canik Belediyespor takımını MERCEDES olarak nitelendirirsek, sene içerisinde yaşananları da MOTORDAKİ ARIZA olarak değerlendirip, Mercedes e sırf yolda kalmasın da ne olursa olsun yolu tamamlasın diye bir motor arandığını çok iyi bilmek gerekir. Mevcut şartlarda kısıtlı imkanlarda bulunan motorun SERÇE olduğu asla unutulmaması gereken bir gerçek. Artık gelecek sezonun yapılanma çalışmaları ile altyapı organizasyonunu geliştirip önceki sezonlardan da gerekli dersleri çıkararak, ellerinde var olan bu imkanlarla daha parlak bir geleceğe emin adımlarla yürüyeceklerine yürekten inanıyorum.
n