Patlıcan, mutfaklarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Türk mutfağında geniş bir kullanım alanına sahip olan patlıcan, mezelerden salatalara, yemeklerden turşulara kadar birçok farklı tarifte kendine yer bulur.
Ancak, patlıcanın en özel hali şüphesiz patlıcan musakka ile ortaya çıkar. Hem sağlık açısından zengin bir sebze olması hem de muazzam bir lezzete sahip olması, patlıcan musakka tarifini sofralarımızın baş tacı yapmamıza neden olur. Patlıcan musakka, yapımındaki pratikliği ve lezzetiyle herkesin favorisi olmaya aday bir yemektir. İşte, enfes patlıcan musakka tarifinin malzemeleri ve yapılışı;
Malzemeler
· 4 adet orta boy patlıcan
· 350g kıyma
· 3 adet çarliston biber ya da köy biberi
· 2 adet domates (rendelenmiş ya da küçük doğranmış)
· 1 adet orta boy soğan
· 1 su bardağı sıcak su
· 2 diş sarımsak
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı
· Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
· 1 yemek kaşığı salça
· 1 çay bardağı sıcak su
Yapılışı
İlk olarak patlıcanları alacalı soyup yuvarlak dilimleyin. Tuzlu suda en az yarım saat bekletin. Daha sonra kurulayıp kızgın yağda hafif kızartın. Patlıcanlar kızardıktan sonra yağını çekmesi için havlu peçete üzerine çıkartın. Uygun bir tavaya sıvı yağı ve kıymayı koyarak kavurun. Biraz kavrulduktan sonra küçük doğranmış soğanı, biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra doğranmış sarımsağı, domatesi, salçayı ve dilediğiniz baharatları ekleyin. Domates suyunu çekince 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Tencerenin dibine patlıcanları dizip, üzerine kıymalı karışımı dökün. 1 su bardağı sıcak su ekleyip orta ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Özleşmesi için biraz dinlendirip servis yapabilirsiniz.
Lezzetin doruklarına çıkaran bu patlıcan musakka tarifi, sofralarınızı şenlendirecek ve misafirlerinizi mest edecek. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.